Ti sparetips for bilen og kjøring

Hispanic woman looking at change in glass jar

Vil du spare penger når du kjører bil – og samtidig kanskje spare bilen for unødvendig slitasje? I så fall vil du kunne dra nytte av disse ti tipsene, som samlet sett vil spare både lommebok og miljø. Selv om enkelte av tipsene kanskje er en selvfølge for mange, så kan vi skrive under på at en slik kjørestil slettes ikke er hverdagslig for alle nordmenn.

1. Kjør med lavt turtall

Jo høyere turtall du kjører motoren på, jo mer drivstoff vil gå med. Derfor bør du kjøre på så lavt gir som mulig, med et turtall mellom 1000 og 2000 på turtallsmåleren. Spesielt på langkjøring er det kritisk for å spare bensin at du kjører med så lavt turtall som mulig.

2. Hopp over gir under akselerering

Når du stanser i lyskryss eller av andre årsaker og skal akselerere, så kan du spare mye drivstoff og slitasje på bilen ved å hoppe over gir. For eksempel kan du sette bilen rett i fjerdegir fra andregir. Tro det eller ei så kan dette spare deg for drivstoff under kjøring.

3. Unngå unødvendig last

Jo tyngre lastet bilen din er, jo mer drivstoff vil du bruke. Dette kan man merke bare på å ha tre personer i baksetet kontra å være alene i bilen. Derfor bør du aldri kjøre med tunge gjenstander i bagasjerommet eller i baksetet som egentlig ikke behøver å være med på kjøreturen.

4. Fjern takstativ eller takboks

På samme måte som unødvendig last på innsiden av bilen påvirker drivstofforbruket, så vil også unødvendig last på utsiden gjøre det. Sykler og takbokser bidrar til økt luftmotstand, som igjen vil føre til økt forbruk av bensin eller diesel. Også vekten på gjenstandene kan påvirke forbruket.

5. Sjekk lufttrykket i dekkene

Ved for mye eller for lite luft i dekkene, så kan drivstofforbruket øke med flere prosent. Spesielt på en langkjøring vil dette være merkbart. Også har man sikkerhetsaspektene med feil lufttrykk – der konsekvensene kan bli fatale dersom det er glatt eller vått føre. Og ikke minst slitasjen på dekkene!

6. Trill i nedoverbakker

Lange nedoverbakker kan spare deg for mye bensin dersom du setter bilen i fri. Dette går kanskje utover bremsene, men i de fleste tilfeller vil man fint kunne trille i fartsgrensen.

7. Fyll bensin på søndag eller mandag

Bensinprisene bestemmes etter listepris, som hver mandag klokken 12:00 resettes og da som regel økes. Det er bevist at du får billigst bensin på søndagskvelder og på mandags formiddag – så her bør du fylle tanken!

8. Skaff deg et bensinkort

1521615587-kommt-tankkarte-unbemerkt-abhanden-koennen-betrueger-hohe-betraege-kundenkonto-anhaeufen-1defVed å skaffe deg et dedikert kredittkort («bensinkort») der du får rabatter når du fyller drivstoff, så kan du spare opp mot 80 øre literen.

Over ett år er dette snakk om ganske store summer, og for deg som klager på høye drivstoffpriser i Norge er dette en optimal løsning!

9. Ta vare på bilen din

Det å ta vare på bilen din med jevnlig vedlikehold og renhold vil forlenge levetiden og hindre slitasje som gjør at man må bruke penger på reparasjoner og service. For eksempel vil jevnlig oljeskift gjøre mye, og det samme med renhold. Spesielt under og etter vintersesongen vil renhold være viktig, med fjerning av veisalt og andre skadelige stoffer.

10. Bytt til elbil

Vil du spare både penger og miljø, så går du til anskaffelse av elbil. Ikke bare vil du spare mye penger på innkjøp av en slik sammenlignet med en vanlig bensinbil, men utgiftene til drivstoff er minimale. Strømmen du bruker er såpass lite og såpass billig at dette nærmest ikke vil regnes som en utgift lengre.